CÂND POLITICUL OMOARĂ… CAII! LUPU și USR-ul vinovați de genocidul de la Delfinariul Constanța!
PREAMBUL
2020
IULIAN CĂLIN devenea consilier local al USR Constanța, fiind pus pe loc eligibil pe listele de consilieri locali după ce a îndesat o suma considerabilă în tolba partidului lui Stelian ION.
APRILIE 2022
Consilierul local constănțean Iulian Călin (USR) a fost numit în fruntea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (CMSNC), după ce Adrian Bâlbă a eliberat la 1 aprilie 2022 postul pe care l-a deținut 10 ani.
Numirea lui Călin la șefia Complexului este considerată una neobișnuită, în condițiile în care instituția din subordinea Consiliului Județean Constanța este guvernată de PNL, partid care nu mai formează o alianță cu USR.
Demersul lui Călin a născut suspiciunea unui „blat” între acesta și PNL, iar scenariul ar fi ca în schimbul postului de șef al Complexului să-și „vândă” votul din Consiliul Local în favoarea liberalilor. Scenariul trădării a fost întărit și de primirea, pe 2 decembrie, a unui loc în
Consiliul de Administrație al Complexului, ca reprezentant al președintelui CJC, MIHAI LUPU.
FEBRUARIE 2023
Deoarece a votat cot la cot cu PSD și PNL vânzarea unui teren ce aparține municipiului Constanța către Ion Dumitrache (șeful PSD Constanța), consilierul local Iulian Călin (USR) este considerat „trădător” de către colegii de partid.
APRILIE 2023
Ca urmare a încheierii interimatului domnului Iulian Călin, ca manager al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu a desemnat prin dispoziţie, un nou manager interimar al instituţiei muzeale. Este vorba despre domnul Ioan Mihai Nache (PNL), director general adjunct al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul CJC.
Când sistemul politic numește în funcții de răspundere oameni care nu au pregătirea necesară pentru ocuparea acelui post nu poți să te aștepți la ceva bun. Și la Constanța, cum de altfel este în toată țara, acest principiu total nesănătos a adus pe funcții politruci penibili.
Astăzi ne oprim la celebrul Delfinariu din Constanța, unde director este un băiețaș venit dintr-un birou unde plimba actele pentru a-și justifica salariul. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, sau pe scurt Delfinariul, este o instituție extrem de dificil de administrat prin prisma activităților pe care le desfășoară.
Nu ne apucăm să vorbim despre delfini, foci sau celelalte animale din microrezervație, ci aș dori să ne oprim la micul centru de echitație din acest Complex, care ar fi putut fi o reală atracție. Din nefericire nu reprezintă o atracție ci mai degrabă un model de AȘA NU SE FACE!
Vorbim despre o incompetență crasă a conducătorilor, care, în prostia lor metastazată, nici măcar nu vor să accepte ajutorul celor care se pricep și iubesc caii.
În anul 2021 au fost “salvați” 20 cai. Vă aduceți cu sigurață aminte de povestea cailor găsiți pe un câmp de lângă Techirghiol, care ar fi aparținut unui procuror sau ce o fi fost el. În mod normal ”salvarea” lor ar fi trebuit să le ofere condiții mai bune. Nici pe departe. Am putea spune că problemele sunt mai mari decât atunci când au fost aduși. Ca să vedeți până unde duce incompetența, la trei ani distanță, nu se știe nici acum vârsta vreunuia dintre caii aduși. Ce să mai spunem despre vaccinare și deparazitare. Vise tată, vise!
Pentru că nu a fost în stare să ceară ajutorul celor care se pricep la cai, au lăsat iepele și armăsarii în același loc. Și ce să vezi, aceștia s-au înmulțit, ce ar fi putut să facă, dar din păcate, din cauza lipsei de asistență de specialitate, mulți dintre mânji au murit. Și numai mânjii. Rănile netratate au fost cauza multor decese în rândul cabalinelor. Dar ce să faci, când de la plimbat hârtii te trezești în ditamai potul de director al unei instituții complexe, te pui singur în dificultate. Caii ar fi trebuit să primească o alimentație adecvată, pentru că unii dintre ei erau folosiți pentru antrenamente. Nepriceperea plimbătorului de hârtii, dar mai ales refuzul total prostesc de a accepta ajutor, au condus la o serie de decizii PROASTE, FOARTE PROASTE: caii folosiți de dimineață până seara. Probabil că directorul s-a crezut prin anii 20 când țăranii trăgeau de săracii cai că să-și asigure traiul.
Plimbătorul de hârtii nu a vrut să asculte sfatul pricepuților la cai, și a lăsat bietele animale cu copitele netăiate, motiv serios de durere pentru cabaline. În ceea ce privește condițiile în care sunt ținuți, ceva de speriat: mucegai și umezeală în grajduri, mizerie de nedescris. Și ce ă vedeți, caii au seriose probleme respiratorii. Cine nu știe plămânii și picioarele caiilor sunt extrem de importante pentru sănătatea lor și trebuie protejate.
Și nu numai actualul director și-a dovedit incompetența, ci și cel dinaintea sa. Imaginați-vă, COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚE ALE NATURII hrănea caii cu mâncare obținută din sponsorizări! Norocul cailor au fost copii care veneau acolo să facă antrenamente și care își convingeau părinții să cumpere mâncare cailor.
La vremea respectivă conducerii Delfinariului i s-a oferit o soluție în ceea ce privește hrana cailor: un protocol de colaborare cu Herghelia Mangalia care avea mâncare pe săturate. Deranjul ar fi fost prea mare pentru director, așa că în loc să pună mână să scrie sau măcar să dea un telefon și să ceară ajutor, a întors spatele și a plecat, probabil să vadă cum nu poate face nimic și să încaseze un salariu baban. Și ce să vezi pe directorul ignorant era ditamai SIGLA USR. Păi ce să știe el despre animale?
Iată cum politicul omoară niște biete animale care nu nicio vină că trebuie să ajungă în grija unora care habar nu am cum să se întrețină ei, da păi bietele animale.
COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINȚE ALE NATURII are nevoie urgentă de un director implicat cu adevărat în problemele reale din complex, care să știe să asculte sfaturile specialiștilor și să le dea tot concursul pentru a oferi bunăstare animalelor.
Caii de acolo sunt toți bolnavi. Este nevoie de o intervenție urgentă pentru separarea cailor, tratarea corespunzătoare a lor, potcovirea și hrănirea lor. Costul tratării durerii acestor animăluțe este de doar 100 RON/lună, respectiv costul unui potcovar profesionist.
O astfel de intervenție ar putea aduce Complexului o nouă atracție, care ce să vezi este aducătoare de venituri reale, din păcate în bugetele statului nu ale buzunarelor directorilor de complezență, numiți politic, fără habar despre instituția pe care o conduc.