
Scorul de credit. Ce este și cum te influențează?

Scorul tău de credit sau scorul FICO cum mai este cunoscut, este un factor crucial în determinarea sănătății tale financiare. Acesta reprezintă solvabilitatea ta și poate avea un impact semnificativ asupra capacității tale de a obține un împrumut, de a obține rate ale dobânzii avantajoase și de a acces alte produse financiare. Dar ce este acest scor de credit și cum te influențează? Citește mai departe pentru a afla!
Ce este scorul de credit?
Scorul de credit sau FICO (Fair Isaac Corporation) reprezintă un algoritm care se folosește la nivel internațional pentru a stabili gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – credit bancar sau credit IFN. Cu alte cuvinte, acest scor de credit se folosește pentru a prezice comportamentul unei persoane ca viitor debitor. Pe baza acestuia, băncile și instituțiile financiare nebancare calculează probabilitatea ca o persoană să respecte condițiile de împrumut și de a înapoia banii la timp. Scorul FICO este un număr cuprins între 300 și 850, 300 înseamnă slab și 850 excelent. Instituțiile financiare nebancare sunt interesate de persoanele cu un scor ridicat. Cu alte cuvinte, cu cât cifra este mai mare, cu atât mai bine.
800-850 – Un scor de credit excepțional
Începem cu intervalul scorului de credit excepțional, care se încadrează între 800 și 850. Un scor de credit excepțional indică faptul că ești responsabil atunci când vine vorba despre gestionarea împrumuturilor. Dacă ai un scor de credit cuprins între 800 și 850 ești considerat clientul ideal de către instituțiile financiare nebancare. Aceste persoane au toate șansele să obțină cele mai bune oferte și rate mici ale dobânzii.
740-799 – Un scor de credit foarte bun
Dacă scorul tău de credit se încadrează între intervalul 740-799, ai un scor de credit foarte bun. Acest lucru indică că ești în general responsabil din punct de vedere financiar atunci când vine vorba de gestionarea banilor și a creditului.
670 -739 – Un scor de credit bun
Persoanele cu un scor FICO cuprins între 670 și 739 au șanse mari de a obține creditul solicitat. Un scor de credit bun deschide ușile către oportunități mai bune însă nu garantează aprobarea imediată a împrumutului sau cele mai mici rate ale dobânzii disponibile. Alți factori, cum ar fi venitul, istoricul de angajare și raportul datorie-venit, joacă, de asemenea, un rol esențial în procesul decizional al creditorului.
580-669- Un scor de credit mediu
Dacă scorul tău de credit se încadrează în acest interval, este posibil să întâmpini unele dificultăți în obținerea unui credit cu rate competitive. Deși este posibil ca un creditor bancar să îți ofere un împrumut, este posibil ca ratele dobânzilor să fie mai mari în comparație cu cele ale persoanelor cu scoruri de credit mai mari. Cu toate acestea, a avea un scor de credit mediu nu înseamnă că toate ușile îți sunt închise. Există încă opțiuni disponibile, cum ar fi împrumuturile cu garanție.
Sub 580- un scor de credit slab
Dacă scorul tău de credit este sub 580, acesta este considerat slab. Acest lucru indică faptul că ai un istoric de credit deteriorat și prezinți un risc ridicat pentru creditori. Cu acest tip de scor, obținerea unui credit nou poate fi destul de dificilă. Mai mult, acest scor poate fi determinat și de executări silite. Acesta se mai numește și scor de credit negativ. Însă există IFN-uri care oferă credit cu istoric negativ, precum cele de pe site-ul creditcuistoricnegativ.com, doar că în condiții mai stricte.
Cum te influențează scorul de credit?
De menționat este faptul că scorul tău de credit este colectat de Biroul de Credit. Biroul de Credit este o organizație care colectează într-un singur loc datele cu privire la istoricul tău de credit și îl oferă mai apoi instituțiilor financiare nebancare la care soliciți un credit. Majoritatea IFN-urilor existente pe piața din România sunt partenere ale Biroului de Credit. Este destul să fi avut un credit cu minim două actualizări pentru a fi inclus în Biroul de Credit cu scorul aferent.
De știut este și faptul că scorul de credit este influențat atât de informațiile financiare negative cât și de cele pozitive. Spre exemplu, întârzierile și restanțele reduc scorul FICO în timp ce acesta crește dacă îți achiți ratele la timp. Mai mult, faptul că nu ai apelat până acum la un credit îți va influența în mod negativ scorul deoarece nu ai un istoric din care să reiasă dacă ești sau nu rău platnic.
Înțelegerea intervalului de scoruri de credit este esențială pentru a lua decizii financiare în cunoștință de cauză. Indiferent dacă ai un scor de credit bun, un scor de credit mediu sau încerci să îți îmbunătățești scorul de credit slab, faptul că știi unde te situezi îți permite să știi unde trebuie să vii cu îmbunătățiri.